Про користь перорального вітаміну С знають усі. L-аскорбінова кислота – один із найпотужніших імуномодуляторів та ефективних захисників-антиоксидантів. Сьогодні дуже популярна доглядова косметика з вітаміном С. Які властивості він виявляє у косметології?

Як на шкіру впливає вітамін С у косметиці

Аскорбінова кислота в косметиці – це:

  • антиоксидантний захист клітинних мембран від негативної дії вільних радикалів, омолодження, гальмування процесів старіння;
  • стимуляція синтезу колагенових та еластинових білків, підтримання тургору шкіри;
  • покращення якості шляхом інгібування активності тирозинази, звуження пор, розгладжування зморшок;
  • зміцнення стінок судин, попередження появи розацеа та куперозу;
  • освітлення/зникнення пігментації, вирівнювання тону шкіри, ліквідація слідів акне, зниження вироблення меланіну;
  • зменшення запального процесу, спричиненого ультрафіолетовими променями, уповільнення фотостаріння;
  • пом'якшення міжклітинних ліпідів, запобігання огрубіння верхнього шару епідермісу.

Вітамін C в кремах для обличчя в концентраціях від 15% виявляє легкий відлущуючий ефект і робить рельєф шкіри рівнішим.

Вітамін C для жирної шкіри підходить, якщо в доглядовому засобі немає багато олій, а для сухої – бажано присутність разом з аскорбіновою кислотою не тільки олій, але й інших пом'якшуючих компонентів. Уточнимо, виробники відомих брендів професійної доглядової косметики складають формули своїх засобів з вітаміном С таким чином, що вони підходять для будь-якого типу шкіри.

Швидку та позитивну дію вітаміну C на шкіру обличчя особливо видно у курців, у тих, у кого в раціоні харчування немає необхідної кількості та балансу вітамінів та мінералів, а також у жінок 50+.

Форми вітаміну С у косметиці

Природна форма вітаміну С – водорозчинна. Доглядові засоби з нею супер ефективні, але через її нестабільність швидко стають непридатними. Тому тим, кому потрібно позбутися застарілих слідів акне або виражених пігментних плям, показані засоби з Віт C для обличчя в ампулах: чиста L-аскорбінова кислота.

У більшості косметичних засобів аскорбінова кислота представлена стабільними жиророзчинними сполуками з іонами металів або жирними кислотами. З'являються нові з'єднання. Сьогодні популярні, безпечні та ефективні форми вітаміну C у косметиці – це:

  • аскорбіл пальмітат, аскорбіл фосфат пальмітат;
  • аскорбат кальцію; аскорбіл фосфат кальцію;
  • аскорбат та аскорбілфосфат магнію;
  • аскорбат та аскорбілфосфат натрію;
  • біс-гліцерил аскорбат;
  • етил-аскорбінова кислота;
  • тетрагексилдецилу аскорбат;
  • амінопропіл аскорбіл фосфат;
  • содіум аскорбіл фосфат;
  • натуральний вітамін С у нативних цитрусових екстрактах, сливи, шипшини, обліпихи, малини та інших плодів.

Сьогодні вітамін C у догляді за обличчям та шиєю застосовується і в такій інноваційній формі як AAG2 – аскорбіл глікозид. Потрапивши у шари епідермісу, він перетворюється на активну L-аскорбінову кислоту. Причому перетворення це відбувається не швидко, а поступово, що дозволяє всім корисним ефектам вітаміну С чинити пролонговану дію.

Огляд продуктів з вітаміном С для шкіри обличчя

Асортимент засобів догляду за шкірою обличчя, шиї та навколо очей сьогодні великий і постійно оновлюється новими хайповими формулами. Представляємо невелику частину світових доглядових косметичних бестселерів, яка має стійку популярність в Україні:

Антивіковий денний крем-ліфтинг SPF15. Бренд: Histomer, Італія.

Унікальна комбінація стовбурових клітин будлеї, аскорбінової, елагової та гіалуронової кислоти, троксерутину, лецитину та олії ши. Зручний тим, що одразу захищає шкіру від УФ-променів фільтром SPF15.

Сироватка для тонких зморшок і пружної шкіри, Transparent Lab, Іспанія

Super C Serum - антивікова сироватка, що нівелює всі видимі ознаки старіння. Засіб поєднав у собі гіалуронову та еллагову кислоту, а також вітамін С, за рахунок чого ефективно омолоджує шкіру, розгладжує мімічні зморшки та тонкі лінії, насичує шкіру вологою у всіх шарах, робить її більш еластичною, пружною та підтягнутою.

Anti-Wrinkle Brightening C-erum. Бренд: Instytutum, Швейцарія.

Позбавлення від зморшок і потужна освітлювальна ефективність гарантується комбінацією 15% тетрагексилдецилу аскорбату з 3% В3 (нікотинаміду), у поєднанні з вітаміном E, гіалуронової та олеанолової кислоти, скваланом та екстрактом кори африканського дерева.

Масляна маска CRYO RUBBER™ з вітаміном С. Бренд: © DR.JART+, Південна Корея

Перший шар маски – тканинний. Безпосередньо перед процедурою просочується складом з L-аскорбінової кислоти, натурального вітаміну з екстракту ніацинаміду з ягід обліпихи. Поверх одягається еластична силіконова маска, що охолоджує шкіру. CRYO RUBBER™ – кріотерапія в домашніх умовах.

Загоююча сироватка iS Clinical, США

Потужна відновлююча сироватка Pro-Heal Serum Advance+ вирішує безліч beauty-проблем: від комариних укусів - до розацеа, від в'ялості шкіри - до кістозних акне. Засіб рекомендований після салонних процедур, що викликали подразнення, лущення або почервоніння шкіри. 

Зміцнювально-освіжаюча процедура Firma-Bright. Бренд: HydroPeptide, США.

Омолодження шкіри, вирівнювання тону, розгладжування мімічних та вікових зморшок – результат впливу 20% активної форми вітаміну С (активна форма) у комбінації з ніацинамідом, пептидом Грейнактив-1518, комплексами Аргірелін® та Елладжі-С®.

Зміцнюючий комплекс ССС 20% + FERULIC. Бренд: Perricone MD, США.

Всі позитивні ефекти аскорбінової кислоти для шкіри обличчя, причому в максимальних проявах, досягаються завдяки 20% концентрації суміші трьох форм вітаміну С, одна з яких – запатентований ефір, в комбінації з токоферолом (вітаміном Е) і феруловою кислотою.

VC Cream +. Бренд: Dr. Medion, Японія.

Легка пігментація зникне, а тьмяна шкіра почне сяяти, завдяки шовковистому крему з формулою: стабілізована аскорбінова кислота APPS® + нативний вітамін С з екстракту сливи, горця, та шипшини + водорозчинний токоферол TPNa® + трегалоза + гіалуронова кислота апельсина, жожоба і каріте.

Суспензія вітаміну С 23% + сфери ГК 2%. Бренд: The Ordinary, Канада.

Заявлене в назві поєднання чистої L-аскорбінової кислоти та мікросфери зневодненої гіалуронової кислоти, до якого додані сквалан та кокосові алкани, здатні прибрати навіть застарілі дефекти акне.

Сироватка для обличчя з вітаміном C 35% PERFECTING SERUM. Бренд: ALLIES OF SKIN, США.

35% аскорбінової кислоти в цій сироватці – це 25% етил-аскорбінової та 10% тетрагексилдецилу аскорбату. Вони є основою фірмового складу Collagen Rebuilding Serum, який також включає антиоксидантний фермент супероксиддисмутазу і глутатіон. Безводна формула дозволяє не тільки швидко вирівняти тон шкіри, а й перешкоджати фотостарінню, прискорюючи регенерацію клітин епідермісу.

Мультивітамінний крем для шкіри навколо очей C-Tango. Бренд: Drunk Elephant, США.

Формула, в яку входить 5 форм вітаміну С, 8 пептидів, убіхінон та екстракт огірка, дбайливо працюють з ніжною шкірою обличчя, роблячи її підтягнутою, світлою та пружною. Крем недаремно назвали мультивітамінним. У ньому є корисні мікронутрієнти з таких рослин: авокадо, соя, рис, люцерна, яблуко, ківі, суниця, чорниця, біла шовковиця, алое, чай, марула ефіопська, інка-інчі, спілантес.

Крем для шкіри навколо очей з вітаміном С PERFECT. Бренд: 3Lab, США.

Цей засіб догляду рекомендується тим, кому потрібно швидко проконтурувати шкіру навколо очей і прибрати темні кола. Крім цього аскорбілфосфат магнію + олія жожоба + вітамін Е + алое вера + MDI Complex акулячих хрящів – це найніжніший ліфтинг клітинного матриксу, купірування запальних процесів, зняття набряклості та підтяжка шкіри.

Як вибрати догляд з вітаміном С

Вибираючи засіб для обличчя з вітаміном C, слід враховувати наступні нюанси.

По-перше, для першого знайомства шкіри з доглядовим засобом, що містить аскорбінову кислоту, вибирайте концентрацію ≤5%. Якщо верхній шар епідермісу щільний, можна стартувати з 10%. Рівень 20% дає пілінг ефект, і може викликати проблеми у тонкої або чутливої шкіри. Засоби з концентрацією до 15% можна і потрібно використовувати зранку, а понад 15% – увечері.

По-друге, звертайте увагу на вказаний тип засобу. Більшість із С-кремів та С-сироваток універсальні, і підходять для будь-якого типу шкіри, але є й варіанти виключно для жирного або сухого епідермісу.

По-третє, умовно, але кожна з форм вітаміну C має свою «спеціалізацію». Відбілювати пігментні плями краще виходить у чистої L-аскорбінової кислоти і в амінопропіл аскорбіл фосфату. Для шкіри, схильної до акне, краще вибирати доглядовий засіб з аскорбатом/аскорбілфосфатом натрію. Аскорбіл глюкозид та стабільні форми аскорбінової кислоти, з'єднані з магнієм, чудово підходять для сухої, чутливої, тонкої та проблемної шкіри. Тетрагексилдецилу аскорбат вибирають для стимулювання синтезу колагену, а етил-аскорбінову кислоту – для посилення інгібування тирозинази.

По-четверте, звертайте увагу, щоб у складі доглядових засобів з вітаміном С не було посилюючих чутливість шкіри ефірних олій, спиртів, які висушують шкіру та  силіконів, що ускладнюють проникнення діючих речовин у шари шкіри, штучних ароматизаторів та барвників, що стимулюють вироблення шкірного сала, а також занадто агресивного лаурилсульфату натрію (SLS).

Як використовувати вітамін С у догляді

І в теорії, і на практиці доведено, що вітамін C впливає на шкіру швидко і ефективно. Але щоб доглядові засоби з аскорбіновою кислотою не завдали шкоди, що можливо, запам'ятайте і дотримуйтесь наступних правил:

  1. У день, коли користуєтеся скрабом, ензимною пудрою або робите пілінг обличчя іншим засобом, не користуйтеся сироваткою для обличчя з вітаміном C з pH нижче 4,7-4,5. Аскорбінова кислота в кислому середовищі також дає ефект відлущування.
  2. Зверніть увагу на склад сироватки або крему для обличчя з вітаміном C. Якщо у формулі є саліцилова кислота, вітамін А (ретинол) та/або вітамін B3 (ніацинамід), не користуйтеся ними окремо і виключіть на деякий час усі доглядові засоби, в яких вони ще присутні.
  3. Перед нанесенням сироватки з вітаміном С шкіру обличчя очистіть і висушіть, але не користуйтеся кислотним тоніком або бензоїлпероксидом. Після нанесення C-сироватки, коли вона повністю вбереться, а шкіра буде абсолютно сухою, нанесіть живильний крем.
  4. Не користуйтеся кремом або сироваткою з вітаміном С, якщо їх колір став темнішим. Це означає, що аскорбінова кислота окислилася, і засіб для догляду, замість очікуваних корисних ефектів, може завдати шкоди.
  5. Під час курсу застосування косметологічного засобу з вітаміном С, виходячи на вулицю, обов'язково захищайте шкіру обличчя та шиї SPF-препаратом.

До речі, аскорбінова кислота для обличчя буде працювати ефективніше, якщо паралельно із застосуванням С-вмісних доглядових засобів пити БАДи: вітамін C, Гліцин та вітамін D3+K2, а також не забувати про дотримання питного балансу. При нестачі води ніяка, навіть професійна косметика не допоможе бути шкірі пружною, ніжною та здоровою.

Підсумки та висновки

Вітамін C у косметиці для обличчя – універсальний та найкращий антиоксидант. Він актуальний для жінок будь-якого віку та з будь-яким типом шкіри. Головне відповідально поставитися до вибору та дотримуватись правил, які захистять від прояву побічних ефектів. Збільшення тонусу шкіри, її свіжість та поява блиску будуть відчуватися та помітні після першого застосування. На те, щоб усунути пігментацію, поліпшити тон і рельєф знадобиться 3-8 тижнів.

Вітамін С – надійне джерело молодості та бездоганності вашої шкіри!