Саліцилова кислота у косметиці – не інновація. Виділена з кори верби в 1899 році, завдяки своїм властивостям вона почала активно застосовується у медицині. Через деякий час її взяли на озброєння косметологи Голлівуду. Досить швидко ефекти впливу саліцилової кислоти на шкіру почали використовувати дерматологи Європи. У нас мазі з саліциловою кислотою в аптеках можна було купити завжди, а ось до початку 2000 р. у косметиці для домашнього використання вона застосовувалася лише як консервант.

Сьогодні засоби із саліциловою кислотою – б'юті-продукти №1 у спектрі доглядової косметики за жирною шкірою обличчя, від акне, комедонів, прищів та запалень. Якщо в тебе є такі проблеми, але ти ще не навчилася ефективно протистояти їм, тоді ця стаття для тебе. Тут ми розповімо, як правильно використовувати саліцилову кислоту для обличчя, щоб завжди виглядати на всі 100%, незважаючи на отриманий від батьків у спадок схильний до акне жирний тип шкіри.

Основні властивості саліцилової кислоти

Чим приваблює косметологів саліцилова кислота? По-перше, своїми лікувальними властивостями, а по-друге – легкістю додавання та змішування з будь-якою формою косметичного засобу, в якому є жир та/або будь-який різновид спирту. Завдяки цьому ми сьогодні маємо не лише сироватки із саліциловою кислотою, а й серветки, пластирі, мазі, креми, гелі та навіть пінки. І, по-третє, саліцилова кислота підвищує ефективність деяких інших компонентів, що доглядають шкіру обличчя і волосисту частину голови.

У косметології саліцилова кислота входить до групи BHA-кислот. Найпоширеніший засіб з нею – пілінги хімічні та комбіновані. Друге місце займають засоби для очищення та ексфоліанти для щоденного застосування, а третє – сироватки. Замикають список креми з саліциловою кислотою.

Забезпечують популярність саліцилової кислоти у косметиці, її властивості:

  • відлущування ороговілих клітин епідермісу;
  • очищення проток сальних і потових залоз, а також волосяних фолікулів, від закупорок жиру (білих та чорних точок), запобігання проблемі врослого волосся;
  • бактерицидна обробка шкіри – знищення патогенних бактерій, усунення запальних процесів у тканинах поряд з прищами та гнійничками;
  • ліквідація відчуття печіння та свербежу; 
  • зниження вироблення себуму, зменшення діаметра просвіту пор;
  • вирівнювання тону та рельєфу шкіри.

Ще одна відповідь на запитання: Для чого саліцилова кислота потрібна в косметиці – це її здатність прискорювати розсмоктування свіжих рубців від акне.

Протизапальні властивості

Ацетилсаліцилова кислота – аспірин – перший із вигаданих нестероїдних протизапальних препаратів. Її попередниця і навіть першоджерело (натуральний екстракт кори білої верби) мають більшість лікувальних і профілактичних впливів. Роль саліцилової кислоти для обличчя у зменшенні запалення та почервоніння, які типові для гострого періоду проявів акне, пояснюється такими механізмами дії:

  • пригнічення вироблення прозапальних простагландинів;
  • прискорення загоєння через блокаду синтезу мукосахаридів;
  • прискорення регенерації клітин за рахунок гальмування окиснення урідин-5-дифосфоглюкози.

Очищення пор і відлущування ороговілих клітин саліцилова кислота робить за рахунок розчинення ліпідних містків, що склеюють на поверхні рогового шару або безпосередньо в гирлі пор частинки мертвих клітин епідермісу.

Як використовувати саліцилову кислоту: вибір продуктів

Засоби з саліциловою кислотою призначені для лікування проявів акне та постакне, позбавлення від прищів, вугрів і комедонів та профілактики подібних проблем. Для нормального, сухого та чутливого типу шкіри доглядова косметика з саліциловою кислотою не призначена. Не допоможе вона й у ліквідації судинних зірочок чи розацеа.

Щодо частоти застосування засобів із саліциловою кислотою, то для оптимальних результатів фахівці радять застосовувати:

  • з лікувальною метою або в період загострення проблем:
  • 2 рази на тиждень – пілінги з саліциловою кислотою;
  • щодня, вранці та ввечері – очищаючий гель або пінка → тонік або тонер → сироватка → крем → денний захист SPF 50 або 50+ (за будь-якої погоди та пори року);
  • для профілактики:
  • 1 раз на 7-10 днів – пілінг із саліциловою кислотою;
  • вранці – стандартна рутина засобами без саліцилової кислоти + обов'язковий захист SPF 50 чи 50+;
  • увечері – очищаючий гель, або пінка → тонік або тонер → сироватка → крем.

Якщо твоя шкіра схильна до жирності або відноситься до жирного типу шкіри, то негативного впливу від тривалого використання засобів косметики із саліциловою кислотою за профілактичною схемою ти не відчуєш. Навпаки, ти уникнеш періодів загострення, і твоя шкіра завжди буде виглядати на всі 100. Але не забувай про щоденне зволоження шкіри обличчя, регулярні щотижневі процедури її гідратації за допомогою масок. Крім цього періодично змінюй засоби з саліциловою кислотою на аналогічні. Не давай шкірі звикикнути до тих самих б'юті-продуктів. Стимулюй її різноманітністю.

Як запобігти можливим негативним реакціям

Правила застосування, зазначені в описі косметики з саліциловою кислотою преміального класу, дотримуйся обов'язково. Це захистить тебе від побічних ефектів. Симптоми надмірного використання косметики із саліциловою кислотою – це печіння, свербіж, почервоніння шкіри.

Коли слід перервати використання засобів з саліциловою кислотою, і звернутися до фахівця? Не відкладай похід до дерматолога, якщо ти дотримувалась схеми, правил і дозування, а замість усунення запалення отримала відразу хоча б один побічний ефект, який не пройшов протягом 15-30 хвилин, особливо якщо ти змила засіб проточною водою.

Саліцилова кислота в косметиці – протипоказання:

  • глибокі та/або великі площі пошкодження шкірного покриву обличчя;
  • загострення деяких дерматологічних захворювань;
  • загострення герпесу.

До речі, попереджаємо. Індивідуальна непереносимість саліцилатів – досить часте явище. Позбутися її не можна. Тому якщо нанесення косметичного засобу з саліциловою кислотою викликає сльозотечу, риніт, першіння у горлі, то це сигнал до пошуку вирішення проблем жирної шкіри іншими засобами.

Увага! В аптеці можна купити пластир із саліциловою кислотою (20-50%). Він призначений для усунення бородавок. Його в жодному разі не можна приклеювати на прищі чи гнійнички на обличчі. Саліцилова кислота, що потрапила в кров, в концентраціях вище 10-20% токсична, і реально шкодить здоров'ю.

Поєднання з іншими продуктами

У деяких засобах преміальної космецевтики із саліциловою кислотою ти побачиш поєднання, які тобі самій складати заборонено. Не комбінуй в одній схемі догляду, наприклад, вечірньої профілактичної засоби з саліциловою кислотою з б'юті-продуктами з такими діючими речовинами як:

  • вітаміну С, особливо у високих концентраціях;
  • ретинол;
  • ніацинамід;
  • BHA-кислоти.

Попередження не стосується аскорбінової кислоти у складі, що стоїть наприкінці списку. Її кількість незначна, і вона додана у формулу як консервант, а не діюча речовина.

Щоденна рутина та щотижневий догляд засобами із саліциловою кислотою

В асортименті інтернет магазину MOONALI є багато космецевтичних засобів з саліциловою кислотою преміального класу.

У тебе бувають періоди, коли на обличчі вискакує один чи кілька прищів? Тоді у твоєму косметичному міні-холодильнику має стояти сироватка від прищів Postzit Zit Marks Solution (бренд Acnemy, Іспанія). Не знаєш, як такий засіб із саліциловою кислотою від прищів використовувати? Тут усе просто. У разі виникнення проблеми 3 рази на тиждень замість своєї, поточної сироватки, застосовуєш іспанський хіт Postzit Zit Marks Solution.

У тебе жирний тип шкіри, є схильність до акне? Тоді тобі потрібен регулярний спеціальний догляд за допомогою засобів з саліциловою кислотою. У таблицю поміщаємо засоби для ранкової та вечірньої рутини у потрібній для догляду послідовності.

Spotless Cleanser, Bioelements, США

Очищаючий гель для шкіри з акне. 2% саліцилової кислоти глибоко і ретельно очищають, вбивають бактерії, купірують запалення, сприяють загоєнню, не викликаючи подразнення.

Acne Toner, Bioelements, США

Тонер – тонік із саліциловою кислотою. Зволожує шкіру, готуючи до дії сироватки та крему. 0,5% саліцилової кислоти продовжують за гелем усувати запалення шкіри.

Mandelic Pigmentation Corrector Night Serum, Allies of Skin, Сінгапур

Нічна освітлювальна сироватка. Вау-ефект завдяки 7 пептидам, 8 освітлювальним інгредієнтам, 1% бакучіолу та 11% молочної, мигдальної та саліцилової кислот. Зранку потрібен SPF.

Active Advanced, Phyto-C, США

Сироватка для корекції акне з ретинолом, молочною, саліциловою, азелаїновою, мигдальною та гліколевою кислотами. Чергують (1/1) з нічною сироваткою. Зранку потрібен SPF.

Oily SK Balancing Cream II, Atache, Іспанія

Балансуючий денний крем для жирної шкіри. Ідеальна база під макіяж. ВАу-ефект дають комплекси Seboclear® та Evermat®, Zn та екстракт алое вера. Потрібен захист SPF50+.

Zitcontrol, Acnemy, Іспанія

Крем з саліциловою кислотою для проблемної шкіри (ніч/день). Вау-засіб для профілактики та лікування висипів та акне. Комплекс Nichosome® збільшує ефективність у 12 разів.

Для догляду за жирним типом шкіри, для профілактики комедонів, прищів та акне 1 раз на тиждень рекомендуємо тобі застосовувати Triple Action Resurfacing Peel (бренд INSTYTUTUM, Швейцарія). Регулярний пілінг комбінацією саліцилової та гліколевої кислоти, ретинолу, бамбукових мікрогранул та гіалурону, екстрактів папаї та синьо-зелених водоростей також швидко та ефективно вирівняє тон та рельєф пошкодженої акне шкіри.

Як альтернатива Triple Action Resurfacing Peel пропонуємо мультикислотний пілінг для сяйва шкіри FOLLOW THE LIGHT Radiance Peel (бренд PSA, США). Чудова та делікатна ексфоліація(відлущення), очищення пор від чорних крапок, купірування запалень, бактерицидна обробка прищів – результат обробки шкіри 10,5% саліцилової, гліколевої та молочної кислоти. Ці пілінги з саліциловою кислотою оздоровлюють шкіру та повертають її природну красу.

У нашому асортименті є багатофункціональна сироватка для обличчя не з саліциловою кислотою, а з її натуральним попередником – екстрактом кори Salix Alba (білої верби). Active Serum, придуманий фахівцями відомого у всьому світі космецевтичного бренду iS Clinical (США) найпопулярніший продукт цього виробника. У всьому світі її називають чарівним та феноменальним еліксиром молодості для обличчя з жирною або схильною до жирності шкіри з комедонами та іншими проявами акне.

І насамкінець, рекомендуємо тобі звернути увагу на супер б'юті-продукт, який отримав нагороди всіх престижних світових конкурсів індустрії доглядової косметики. Це засіб з саліциловою кислотою від американського бренду iS Clinical – активна система для домашнього догляду Active Peel System. 15 сеансів двоетапного вечірнього пілінгу, які ти зробиш за день, забезпечать тобі салонну якість оновлення шкіри!

Висновки

Брендові косметичні засоби з саліциловою кислотою – безпечні та ефективні б'юті-продукти, що допомагають вилікувати шкіру від проявів акне. Вони також допоможуть знизити вироблення себуму та закупорювання шкірним салом пор шкіри, а значить захистять від утворення білих та чорних комедонів, вугрів, прищів, гнійників, пігментних плям, горбків та шрамів.

Щоб уникнути побічних ефектів власникам жирної та схильної до жирності шкіри треба дотримуватись схеми, правил застосування та дозування засобів, що містять саліцилову кислоту, особливо у високих % концентрації. Якщо твоя шкіра нормального або сухого типу, то косметика для догляду з саліцилкою тобі не підходить. Вона також не допоможе позбутися судинних зірочок або розацеа.

Застосування косметичних б'юті-продуктів преміального класу як вранці, так і напередодні ввечері вимагає закінчувати ранкову рутину косметикою, в якій є сонцезахисний фільтр з коефіцієнтом SPF 50 або 50+. Цю умову треба виконувати у будь-яку погоду та у будь-яку пору року. Вплив саліцилової кислоти на клітини шкіри роблять її беззахисною навіть перед УФ-випромінюванням, що пробивається через зимові хмари.

Преміального класу люксова Косметика та космецевтика із саліциловою кислотою, куплена в інтернет магазині MOONALI – гарантія ідеального стану жирного типу шкіри.