Сьогодні один із хайпових трендів доглядової косметики – це ретинол. Його рекламують так, що у багатьох складається думка, що він може вирішити всі проблеми відразу, причому в будь-якому віці… Давайте розберемося, що таке і як працює ретинол, кому потрібен такий догляд, який ретинол кращий для обличчя, чи має протипоказання та побічні ефекти, як користуватися кремом з ретинолом, щоб не нашкодити і отримати всі корисні ефекти по максимуму.

Що таке ретинол

У 1913 році було відкрито перший вітамін. Тому його й назвали першою літерою алфавіту – А. З часом було з'ясовано, що речовин із схожою будовою та подібною біологічною активністю багато, а відмінностей достатньо, щоб виділити їх у дві групи: каротиноїди та ретиноїди. Вітамін А відіграє важливу роль у здоров'ї зору та репродукції, а також у рості та репродукції клітин епітелію. Ретиноїди доведено потрібні та сприятливо впливають на шкіру. Їх з успіхом застосовують для лікування акне, псоріазу, іхтіозу, кератодермії, передракових станів та раку шкіри. Багато досліджень довели, що ретиноїди нейтралізують наслідки фотостаріння.

Ретинол – це основна біологічно активна форма вітаміну А, що вільно циркулює в людському організмі. Його запаси зберігаються у печінці, у вигляді різних форм ретинолового ефіру (ретинілу), кінцевим продуктом метаболізму яких є ретиноєва кислота.

РЕТИНІЛОВІ → ЕФІРИ РЕТИНОЛ → РЕТИНАЛЬ → РЕТИНОЄВА КИСЛОТА

Для подібних перетворень потрібні ферменти та реакції окислення та гідроксилювання. В результаті в однієї й тієї молекулярної «бази» змінюється кінцеве закінчення. Гідроксил ретинолу перетворюється на складні ретинілові ефіри або навпаки, складні ефіри на гідроскіл. А ось перетворення гідроскилу ретинолу в альдегід ретиналю і карбонове закінчення ритіноєвої кислоти необоротне.

Ретинол у косметиці – це міжнародний термін, що означає безрецептурні похідні вітаміну А, що використовуються у доглядових засобах для обличчя, шиї та очей.

Для чого потрібний ретинол у косметиці

Ось як діє ретинол на шкіру обличчя:

  • стимулює оновлення епідермісу на клітинному рівні;
  • запобігає окислювальному стресу;
  • контролює шкірну бактеріальну флору, виявляючи місцеву антибактеріальну дію у концентраціях починаючи з 0,05%;
  • пригнічує синтез нових себоцитів;
  • гальмує старіння шкіри, підвищує рівень колагену та еластину, скорочує дрібні зморшки;
  • діє як УФ-фільтр – запобігає УФ-індукованому апоптозу і фотоушкодженню ДНК;
  • покращує стан та текстуру шкіри, відновлює структуру епідермісу, пошкоджену фотостарінням – через 3 тижні застосування вирівнює тон шкіри, знижує епідермальну пігментацію на 80%, зменшує епідермальний меланін на 54%.

Усі перелічені механізми дії, що надає ретинол для шкіри, доведені численними медичними дослідженнями (деякі посилання наведено наприкінці цієї статті).

Формы ретинола

У доглядовій косметиці використовують такі форми ретиноїдів:

  • ретинол (аксерофтол, вітамін А-спирт);
  • ретиналь (ретинальдегід, ретинен, вітамін А-альдегід);
  • ретинілові ефіри олеїнової/пальмітинової/стеаринової/лінолевої кислоти;
  • група оксоретиноїдів:
    • ретиніл-пальмітат;
    • ретиніл-пропіонат;
    • ретиніл-ретіонат;
    • ретиніл-лінолеат;
    • ретиніл-N-форміла-аспартамат.

Ретиноєва кислота для обличчя (транс-ретинол, рутинол, вітамін А-оцтова кислота), а саме її синтетичні версії третього покоління: адапален, адапален, бексаротен, тазаротен, третиноїн, ізотретиноїн – використовуються для лікування шкіри, мають безліч запатентованих назв ТМ та в переважній більшості випадків відпускаються за рецептом.

Ретинолові креми з ретинолом або ретиніловими ефірами не викликають подразнення, але демонструють скромну клінічну ефективність. Найбільш ефективна форма космецевтичних ретиноїдів – ретинальдегід. Він добре переноситься має значну ефективність щодо окислювального стресу, шкірної бактеріальної флори, оновлення епідермісу та фотостаріння.

Огляд продуктів з ретинолом для шкіри обличчя

Вибір бьюті-засобів з ретинолом для шкіри обличчя сьогодні великий. Перерахуємо ті з них, які мають стійкий попит в Україні.

Нічна крем-сироватка з ретиналем (0,01%) Crystal Retinal. Бренд: Medik8, Великобританія.

Ідеальний засіб для початку, що дозволяє звикнути до ретинолу. Підходить для омолодження перших ознак старіння, відновлення фотоушкоджень, пом'якшення шкіри, позбавлення від дрібних мімічних зморшок. Продукт віднесений до категорії Професійна доглядова косметика. У складі є лише 0,01% інкапсульованого ретинальдегіду, тому після всмоктування крем-сироватки обов'язково слід використовувати засіб глибокого зволоження.

Крем-сироватка з ретиналем (0,03%) Crystal Retinal 3. Бренд: Medik8, Великобританія.

Збільшивши концентрацію інкапсульованого ретинальдегіду з 0,01 до 0,03 відсотків, виробники подбали про безпеку шкіри, підвищення сили та збільшення кількості позитивних ефектів. Гіалуронова кислота зволожує. Вітамін E(токоферол) захищає мембрани та структуру клітин всіх шарів епідермісу від руйнівної дії вільних радикалів. Активний вітамін С – аскорбат тетрагексилдецилу, посилює омолоджуючий ефект.

Сироватка The Ordinari Retinol (0,2%) in Squalane. Бренд: The Ordinari, Канада.

Ефективність омолоджувального та інших впливів ретинолу посилюється каприновим та каприловим тригліцеридами. Захист від побічних ефектів: свербежу, лущення, запальних реакцій, висипань – забезпечують сквалан, олія жожоба, екстракти помідора та розмарину.

Омолоджуюча нічна сироватка Retinol Vita Age Serum. Бренд: Atache, Іспанія.

Потужний омолоджуючий ефект досягається унікальною непатентованою формулою складу сироватки: 0,3% стабілізованих молекул ретинолу + 0,2% ліпосомального убіхінону. Ця комбінація синергічна, і стимулює роботу не тільки захисників-кератиноцитів та фібробластів, які виробляють колаген, але й збільшує енергетичний потенціал клітин усіх шарів шкіри, стимулюючи процеси їхнього самооновлення. Сироватка знаходиться в непрозорому флаконі з подвійним безповітряним захистом, що унеможливлює окислення ретинолу, і оригінальним дозаторним пристроєм, що полегшує економно-безпечне нанесення.

Вдосконалююча сироватка Medicare Retinol Serum (0, 6%). Бренд: Medicare, Німеччина.

Сироватка чудова для жирної шкіри та легкого ступеня себореї, оскільки містить 0.6% транс-ретинолу, який ефективно вирішує ці проблеми у комбінації з активною формою вітаміну С. Усі відзначають відчутний антибактеріальний ефект. До складу доданий вітамін E та олія жожоба, які пом'якшують шкіру та запобігають втраті вологи.

Професійний бустер Retinol Routine Booster. Бренд: HydroPeptide, США.

Цей представник догляду з ретинолом входить до категорії Професійна косметика преміум-класу. Суміш ретинолу та ретиніл-лінолеату в 1% концентрації в присутності каприлового та капринового тригліцеридів творять чудеса омолодження та згортають пошкодження фотостарінням. Гіалуронова кислота зволожує. Вітамін С (аскорбіл глюкозид) ліквідує вільні радикали та нанесені ними порушення. Пептид CellRenew-16® запобігає можливим запальним реакціям шкіри від високої концентрації ретинолового комплексу.

Сироватка для інтенсивного лікування всіх ознак старіння, Бренд: Atache, Іспанія.

Потужна нічна сироватка проти старіння на основі чистого ретинолу та коензиму Q10. Ідеальна комбінація для лікування помітних ознак старіння, дермальних зморшок, зміни кольору обличчя та пошкоджень, спричинених фотостарінням. Єдиний продукт у такому поєднанні та такій концентрації у світі.

Відновлюючий тонер Advanced Retinol Toner. Бренд: Instytutum, Швейцарія.

Виробник не вказує концентрацію та форму стабільного інкапсульованого ретинолу, але за відгуками дію цього продукту можна порівняти із засобами, які містять 2% ретинол пальмітату. До складу також входять екстракт чорної троянди, алантоїн та вітамін B5. Так, комбінація регулює синтез себуму, перешкоджає утворенню чорних точок і не тільки омолоджує, а й робить шкіру сяючою.

Концентрована сироватка X-Strenght Retinol Serum. Бренд: Instytutum, Швейцарія.

Цей засіб має найвищу концентрацію космецевтичних ретиноїдів – 8%. Щоб вона не нашкодила шкірі, а дала лише позитивні ефекти до складу додані сквалан (3%), пептид P3, алантоїн, вітаміни B5 та E.

Альгінатна маска CRYO RUBBER™ із вітаміном С. Бренд: © DR.JART+, Південна Корея.

Перший шар цього унікального південнокорейського догляду за шкірою обличчя – тканинна маска. Вона просочується складом з ретинолу та L-аскорбінової кислоти безпосередньо перед процедурою. Поверх тканини накладається холодна силіконова маска. CRYO RUBBER™ – доступність користі процедури кріотерапія в домашніх умовах.

Антивіковий крем для повік Retinol Activator For Eye (0,1%). Бренд: CU Skin, Південна Корея.

Унікальний б'юті-продукт, що дозволяє омолодити нижні та верхні повіки, прибрати без підтяжки гусячі лапки. Комбінація 0,1% ретинолу ацетату, 5 видів церамідів, вітаміну В3с, лецитину, аденозину, ферулової кислоти та епідермальних пробіотиків прибирає темні кола, освітлює пігментацію, прискорює регенерацію, пом'якшує і підтягує шкіру, роблячи її еластичною, пружною та щільною.

Як вибрати догляд з ретинолом

Ось рекомендації, які допоможуть вибрати продукт з ретинолом:

  • починай з мінімальної концентрації 0,01% та форми ретинолу з групи оксоретиноїдів;
  • ретинол для чутливої шкіри не підходить, його замінюють доглядовим б'юті-продуктом, в якому основна діюча речовина – бакучіол (рослинний аналог вітаміну А з доведеною антиоксидантною, протисонячною та омолоджуючою ефективністю) або блакитний ретинол.
  • ретинол для проблемної шкіри (з куперозом, розацеа, екземою) протипоказаний;
  • найефективніша форма ретиноїдів – ретиналь або ретинальдегід, а також ретинол, для сухої шкіри не підходять, їй потрібні або оксиретиноїди у комбінації з максимально великою кількістю пом'якшуючих та зволожуючих засобів, або рослинні ретиноли – бакучіол, блакитний ретинол.

Щоб уникнути побічних ефектів ретинолу: висушування шкіри та/або подразнення, вибирай засіб, в якому є один або кілька засобів – бетаїн, вітаміни B3, B5, E, гіалуронова кислота, гліцерин, нативні олії, сквалан, цераміди.

Як правильно використовувати ретинол у догляді

Ретинол в кремах для обличчя ідеальний для жінок віком 30-35 років. Саме у цієї вікової категорії космецевтичні ретиноїди викликають найбільш сильні позитивні реакції у відповідь. Найбільш щадний ретинол в кремах для обличчя – ретиніл-пальмітат (ретинол пальмітат). Для обличчя, він, у концентрації 2%, діє ще й як сонцезахисний крем з коефіцієнтом 20. Також дбайливо та ефективно працює і ретинолу ацетат для шкіри обличчя.

Починати користуватися доглядовими засобами з ретинолом рекомендується з кремів або сироваток саме з цими формами ретиноїдів. Стартова концентрація – 0,01%, наступна – 0,03%.

Ось кілька порад, як використовувати крем з ретинолом, щоб уникнути небажаних ефектів:

  1. Застосовуй засіб для догляду з будь-якою формою ретинолу ввечері. Під дією УФ-променів шкіра, місцево насичена вітаміном А, може не тільки покритися пігментними плямами, але й отримати опікове пошкодження.
  2. Перед нанесенням крему/сироватки з ретинолом очисти шкіру тоніком і дочекайся повного її висихання. Не поєднуй ретинол з кислотами AHA/DHA, скрабами та будь-якими пілінговими формами.
  3. Не нанось багато засобу. Достатньо невеликої кількості. Після нанесення крему/сироватки з ретинолом, «закрий» шкіру зволожуючим кремом, бажано того ж бренду.
  4. Засіб з ретинолом для обличчя також нанось на шию та зону декольте, але не на повіки. Для зони навколо очей потрібно купити окремий крем з ретинолом, який створений спеціально для шкіри верхніх та нижніх повік.
  5. Перші 2 тижні нанось доглядовий засіб з ретинолом через день (і навіть у такому режимі на шкірі може з'явитися подразнення або посилення акне). Потім можна переходити до щовечірнього застосування. Якщо ти володарка комбінованої шкіри, коли нормальні ділянки чергуються із сухими, задіюй схему плавного звикання шкіри до ретинолу. Після 1-го нанесення зроби паузу на 6 днів, після 2-го – на 5, після 3-го – на 4, після 4-го – на 3, а після 5-го – на 2, а далі – 2 тижні через день. Таким чином, для щовечірнього використання засобу з ретинолом у жінок потрібно 39 днів.
  6. При необхідності перейти до більш високого % концентрації ретинолу або його жорсткішої форми. Це можна робити також поступово, якщо застосування поточної форми ретиноїду не викликало побічних ефектів або дискомфорту протягом 7-10 днів.
  7. У разі виникнення побічних ефектів припини використовувати ретинол, і допоможи шкірі відновитися засобом з церамідами. Після починайте використовувати 0,01% оксиретинол знову, починаючи з першого «кроку» схеми звикання: нанесення – 6 днів відпочинку.
  8. Відмовлятися від використання крему слід також поступово, застосовуючи схему звикання навпаки.

Увага! Протягом усього часу, поки користуєшся сироваткою або кремом з ретинолом, щоранку не забувай захищати шкіру, в якій продовжують працювати ретиноєві ефіри, засобом з УФ-фільтром з коефіцієнтом SPF-50.

Деякі ефекти ретиноїдів виявляються не відразу. Всі вони повною мірою стають видимі після 2 місяців щовечірнього застосування. Виняток становить антивіковий вплив. Для омолодження потрібно витратити 6-12 місяців.

Крем із ретинолом: протипоказання

Не тільки ліки, але й космецевтичні продукти з ретинолом мають свої обмеження щодо застосування. Ретинол у косметиці – протипоказання:

  • наявність на обличчі куперозу, розацеа, екземи;
  • вагітність, період годування груддю;
  • панкреатит:
  • нефрит;
  • гепатити, цироз печінки;
  • жовчнокам'яна хвороба;
  • хронічна серцева недостатність.

При плануванні вагітності всі, як терапевтичні, так і доглядові засоби з ретинолом, припиняють використовувати за 6 місяців до зачаття.

Підсумки та висновки

 
На закінчення тезисно повторимо.
 
Найкращі результати крему або сироватки з ретинолом показують в жінок у віковій категорії 30+ з нормальною та жирною шкірою обличчя.
 
Починай догляд та омолодження з оксиретинолів у найменшій концентрації.
 
Застосовуй сироватку або крем із ретинолом виключно ввечері. Дотримуйся правил звикання до засобу і не менш поступового відвикання від нього. Не забувай про денний захист шкіри обличчя за допомогою УФ-фільтра SPF-50.
 
Зберігай б'юті-продукт з ретинолом у сухому місці, в абсолютній темряві, перевіривши герметичність пробки флакона.
 
Бьюті-продукт із ретинолом – твоя ідеальна та молода шкіра!