Під час телефонних консультацій з питань асортименту засобів догляду за волоссям, з'ясувалося, що більшість не знає як правильно мити голову шампунем (бальзамом, кондиціонером), якою водою мити волосся і не орієнтуються в інших нюансах, що стосуються цієї рутинної гігієнічної процедури. Тому купивши дорогий високоякісний б'юті-продукт, дотримуйся правил, які будуть викладені в цій статті. Тільки в цьому випадку ефект засобу проявиться на повну силу, і ти отримаєш заявлений в інструкції результат.

Як часто потрібно мити волосся

Відповісти на це запитання можеш лише ти сама. Трихологи – лікарі, які займаються шкірою голови та волоссям, рекомендують виконувати цю процедуру в міру необхідності. Швидкість забруднення залежить від таких параметрів:

  1. Тип шкіри голови: суха, нормальна, жирна. Крім індивідуальної особливості, на вироблення сальними залозами волосистої частини голови себуму (жиру) впливає рівень андрогенів. Після 50 років їх синтез знижується, і шкіра стає сухішою.
  2. Тип волосся: нормальне, сухе.
  3. Довжина волосяних стрижнів, їхня прямота/кучерявість.
  4. Стан кортексу та кутикули (середнього та зовнішнього шару) волосяних стрижнів, а також їх кінчиків.
  5. Перегляд зачіски. Якість та кількість засобів для укладання.
  6. Зовнішні забруднення. Пора року. Погода.
  7. Тип водопровідної води.
  8. Якість шампуню, бальзаму, кондиціонера.

Виходячи з цього, «загальна» рекомендація більшості трихологів про те, як часто треба мити голову, сформульована так – через 2-3 дні. Але ми даємо і детальнішу інформацію, яку можна взяти за основу.

Правильне миття волосся

Тип шкіри голови

Стан волосся

Як часто мити і інші рекомендації

Нормальна

Нормальне

1 раз на 2 дні + бальзам/кондиціонер для зволоження, живлення. Щотижня робити маску для блиску, а кожні два тижні – пілінг/скрабування/детокс.

Сухе 

1 раз на 3 дні. Безсульфатний шампунь + кондиціонер із силіконом. Двічі на тиждень робити поживну маску і один раз на два тижні детокс.

Суха

Сухе

1 раз на 7 днів + бальзам/кондиціонер зволоження, живлення. Двічі на тиждень робити зволожуючу ы живильну маску, а скрабування один раз на місяць. 

Жирна

Нормальне

Щодня чи через день. Бальзам/кондиціонер наносити лише на волосся. Один-два рази на тиждень детокс та один раз на тиждень маску для об'єму.

Сухе

1 раз на 2 дні + бальзам/кондиціонер із силіконом. Один раз на тиждень детокс. Два рази на тиждень робити зволожуючі маски.

Чим найкраще мити волосся

Вибір шампуню безпосередньо залежить від твого типу шкіри волосистої частини голови та стану волосся.

Почнемо з рекомендації для тих, у кого суха шкіра голови та/або волосся. Зі зволоженням чудово впорається Moisture Senses Hydrating Shampoo (бренд Davroe, Австралія), а з живленням – Real Shea Nourishing Shampoo (бренд Rated Green, Південна Корея).

У нашому асортименті є чим мити волосся після фарбування. Шампунь відомого південно-корейського бренду Rated Green не просто захищатиме колір за допомогою сертифікованого ECOCERT органічного екстракту сливи. Real Prune Color Protecting Shampoo – це ще й екстра зволоження запатентованим комплексом Lamellux®, який підтримує водно-ліпідний баланс кутикули та кортексу.

Фарбоване тонке волосся і твоїй зачісці дуже потрібен об'єм? Тоді ось чим краще мити волосся, яке швидко втрачає прикореневий об'єм. Флакони 325 або 1000 мл Volume Senses Amplifying Shampoo (бренд Davroe, Австралія) разом у парі з кондиціонером перетворять твої локони на справжню шевелюру.

Чим найкраще мити волосся для його відновлення та зміцнення

Scalp Remedy Shampoo, Davroe, Австралія

Екстракти сливи какаду та алое вера, протеїни рису та кіноа. Ліквідація почервоніння, сухості, лущення, свербежу, типових при лупі.

After Salon Care Shampoo, Curly Shyll, Південна Корея

Екстракти водоростей та кактусу Bogum, пептиди: рис, соя, маїс, картопля. Відновлення після освітлення, фарбування, хімії.

Collagen Shampoo, Xiaomoxuan, Тайвань

Колаген, екстракт чайного листя, рослинні амінокислоти. Купірування запалення, відновлення кортексу та кутикули, живлення.

Fortitude Strengthening Shampoo, Davroe, Австралія

Екстракти чорного перцю, білого кипарису, дикого апельсина, + 7 рослин. Відновлення структури кератину, прискорення росту.

Hair Loss Shampoo, ORising, Італія

Екстракт камелії, гінкго, олія шавлії та лаванди, пептиди сої. Живлення, антисептичний та антиоксидантний вплив, зміцнення

А ось чим краще мити голову тим, у кого волосся тонке, рідке і повільно росте. Фіто-есенціальний шампунь HG. System Bio (бренд ORising, Італія) делікатно очистить шкіру від себуму, наситить її та зміцнить волосяні фолікули (корені), відновить кутикулу стрижнів та збереже цілісність їх кінчиків. У ефективності цього засобу можна переконатися, купивши 250 мл, а потім перейти на більш економний варіант 750 мл.

Як правильно мити шкіру голови

На запитання «Як правильно мити голову покроково» більшість відповідає так: намочити шампунь на волосся → змити → кондиціонер → змити. В принципі правильно, але є помилка і не дотримано нюансів.

Ось як правильно мити голову – послідовність, рекомендована трихологами:

  1. Попередньо розчесавши волосся, рясно змочити голову теплою (близько 40 ° C) водою. Тим, у кого волосся сплутується, або власникам неслухняного, в’юнкого або кучерявого волосся рекомендується розчісуватися його гребенем з великими широко розставленими зубцями або спеціальною щіткою, що розплутує, – детенглером.
  2. 5-10 мл шампуню нанести кінчиками пальців на шкіру волосистої частини голови. 2-3 хвилини робити круговий точковий масаж, рухаючись розчепіреними пальцями від лінії волосся до маківки. Після масажу змити шампунь теплою водою. Якщо піни було замало, повторити маніпуляцію.
  3. Промокнути волосся футболкою, рушником із фібри або бавовни. Не терти, не віджимати, не скручувати.
  4. Нанести бальзам/кондиціонер та витримайте час, вказаний в інструкції. Ці засоби призначені для волосистих стрижнів. Потрапивши на шкіру, вони запечатують її плівкою і порушують водно-ліпідний баланс. Змивати бальзами та кондиціонери потрібно ледь теплою або прохолодною водою (28-34 ° C). Така температура змушує закритися лусочки волосяних кутикул., тим самим унеможливлюючи прямий контакт бруду та хімічних речовин з кортексом. Є бальзами та кондиціонери, які не потрібно змивати, тоді промивання прохолодною водою роблять перед їх нанесенням.
  5. Локони, що сплуталися під час миття, розчісують у той час, коли на них нанесений бальзам/кондиціонер.

Це коротка покрокова інструкція «Як правильно мити здорове волосся». Вона підходить для будь-якої довжини волосяних стрижнів. Але якби ми писали правила "Як правильно мити голову з довгим волоссям", то п.2 був би наступним: обробіть кінчики стрижнів кондиціонером або бальзамом.

А ось додатковий нюанс про те, як потрібно мити волосся, якщо воно сухе та/або пошкоджене. У такому випадку процедура починається з нанесення на вологі брудні локони пыдходящого засобу інтенсивного догляду, наприклад, маски, що зволожує або живить. Після закінчення часу, зазначеного в інструкції до засобу для інтенсивного догляду, миють голову за наведеною вище схемою.

Ковошинг

Сьогодні популярні 2 техніки миття голови, які відрізняються від класичної. Перший спосіб – ковошинг – придуманий для сухих, пошкоджених і пористих волосяних стрижнів. Другий метод – кучерявий – підійде для догляду за кучерявим, в’юнким, неслухняним або надто пухнастим волоссям. Обидва ці види миття і догляду не підходять тим, у кого волосся знаходиться в нормальному стані, а шкіра голови відноситься до жирного типу. При такій рутині їх локони брудняться вдвічі швидше, а шкіра голови промивається погано і не повністю.

Таблиця: Миємо волосся правильно – техніки КОВОШИНГ та КУЧЕРЯВА

Техніка миття КОВОШИНГ

Техніка догляду КУЧЕРЯВА

1. Сильно змочіть волосся.

2. Активними масажними рухами нанесіть велику кількість безсульфатного кондиціонера на шкіру, корені та всю довжину стрижнів.

3. Змочуючи водою руки, продовжуйте масаж, домагаючись спінювання кондиціонера.

4. Після появи піни, зачекайте 5-10 хвилин і змийте водою 33-38°C.

1. Вимийте волосся методом ковошинг.

2. Промокніть кучері футболкою, бавовняним рушником, мікрофіброю. Не тріть, не скручуйте, не віджимайте локони як білизну.

3. Нанесіть засіб для укладки.

4. Сформуйте завитки.

5. Чекайте на висихання без фена.

6. Спіть на наволочках з шовку/атласу. Вранці локони потрібно збризнути водою.

Якою водою потрібно мити шкіру голови

Правила "Як правильно мити і сушити голову" будуть неповними, якщо в них не буде пункту – Якою водою краще мити волосся. Її оптимальну температуру в інструкції вказано. Для стартового ополіскування та промивання підходить 40-45°C, а для фінішного ополіскування – 28-34°C. З твердістю води складніше. Виправити її можна тільки за допомогою спеціального фільтра, але не всі можуть собі дозволити. Якщо у водопроводі вода жорстка, то в чайнику швидко утворюється накип, то слід:

  • перед процедурою миття використовувати засіб із категорії pre-poo – прешампунь;
  • в самому кінці сполоснути всю довжину стрижнів (не шкіру) яблучним оцтом.

Щоб не звертати увагу на мінералізованість водопровідної води та в будь-якому випадку мити голову з користю та комфортно, рекомендуємо користуватися шампунями та кондиціонерами/бальзамами, що належать до преміального сегменту доглядової косметики. У них немає сульфатів, відсутні ПАР і є хелатні добавки, що нівелюють шкідливий вплив надлишкової кількості мінералів у твердій воді.

Поширені помилки в митті волосся

Серед популярних помилок у тому, як мити волосся правильно, виділимо ті, які призводять до їх пошкодження та швидкого забруднення:

  1. Миття голови з шампунем вранці та ввечері.
  2. Підбір доглядових засобів без урахування стану та типу шкіри волосистої частини голови та волосяних стрижнів.
  3. Нанесення шампуню на волосся.
  4. Нанесення кондиціонера або бальзам на шкіру голови.
  5. Масаж шкіри голови нігтів. Неправильний напрямок масажних рухів – не від лінії волосся до маківки, а навпаки.
  6. Неправильна температура води.

Наприкінці процедури також допускаються порушення. Це використання рушників, зшитих з махрової тканини, і порушення правильної техніки витирання волосистої частини голови.

Як і чим краще витирати волосся після миття

Важливий нюанс правил про те, як мити волосся – рушники. Махрові аксесуари для догляду за волоссям – це минуле століття, як у буквальному, так і переносному сенсі. Петельки махрового рушника травмують кутикулу, а відновити її не вийде жодними методами. У твоєму арсеналі мають бути рушник із мікрофібри, бавовняний вафельний рушник, трикотажна футболка.

Чи можна мити волосся народними засобами

Традиції народної медицини та доглядових засобів нетлінні. Напевно, ти знаєш про те, чим безпечно мити волосся. За версією прабабусь користь і ріст волосся гарантують миття яйцем, кефіром, содою, гірчичним порошком. Здоров'я та освітлення тону можна отримати при ополіскуванні відваром ромашки, а міцні та слухняні локони будуть триматися завдяки попередньому обробленню пивом.

Народні засоби, порівняно з доглядовими засобами преміум-класу, не дорогі, а й результат дають відповідний. Умови життя та екологія змінилися кардинально, і скрабування себуму содою сьогодні може бути або недостатнім, або викликати подразнення. Ефективність ополіскування відваром квіток ромашки незрівнянно з впливом фіто-есенціальних шампунів, пиво однозначно програє засобам для укладання, а термозахисним, об'ємним та зволожуючим компонентам, які додають у доглядові б'юті-продукти, у народній медицині альтернативи немає взагалі.

Хочеш мати розкішні локони до глибокої старості? Користуйся інноваційною рутинною космецевтикою для волосся та шкіри голови, дотримуючись перерахованих вище правил.

Підсумки та висновки: FAQ

Як ефективно мити волосся: скільки разів?

Мити голову потрібно по факту забруднення шкіри та волосся. Залежно від їхнього типу кількість коливається від 1 до 3(7) разів на тиждень.

Якою температурою води мити голову?

Правильна відповідь на запитання: Якою водою мити голову холодною чи гарячою – теплою. Наприкінці необхідно обов'язково сполоснути волосся прохолодною водою. Це змусить лусочки кутикули закритися, тим самим захистить середній, найважливіший для стану волосяного стрижня шар від хімічного і механічного ушкоджень.

Як правильно мити довге волосся?

Розчеши. Зволож волосся теплою водою. Захисти кінчики бальзамом або кондиціонером. Нанеси шампунь на шкіру та корені, і проведи масаж від лінії волосся до маківки 5-10 хвилин, періодично змочуючи руки водою. Якщо піни буде мало, змий шампунь і виконай процедуру вдруге. Промокни волосся рушником. Нанеси кондиціонер чи бальзам на волосся. Далі дій за їх інструкцією.

Як промити волосся?

Ефективно промити голову і волосся від доглядових засобів вийде  м'якою проточною водою t 40-45°C. Закінчити процедуру потрібно прохолодним (28-34 °C) ополіскуванням. Якщо ти користуєшся бюджетною косметикою для волосся, то можеш пом'якшити наслідки надто мінералізованої водопровідної води фінішним ополіскуванням волосяних стрижнів яблучним оцтом.

Шкідливий вплив жорсткої водопровідної води нівелюється безпечними для шкіри голови і волосся компонентами, які включені до складу доглядових засобів преміум-класу, що продаються в MOONALI.