Акне або вугрова хвороба – це хронічна шкірна патологія, яка розвивається в результаті закупорювання сальних залоз і волосяних фолікулів шкірним салом (себумом), частинками ороговілої шкіри і мікроскопічним брудом. 

За статистикою акне зустрічається у 80-90% молоді в пубертаті, але з настанням статевого дозрівання проходить не у всіх. У 10% людей акне розвивається і після 40 років. Тому як доглядати шкіру з акне повинен знати практично кожен.

У підлітків вугрова хвороба має постійний характер, а у дорослих періоди загострення можуть чергуватись з періодами ремісії. У класифікації акне виділяють три ступені тяжкості протікання – легку, середню, важку.

Для легкого ступеня тяжкості акне властива наявність на шкірі малої кількості комедонів – білих та чорних жирних точок-пробок. 

При помірному ступені їх кількість збільшується, деякі з них запалюються, перетворюючись на пустули, наповнені гнійним ексудатом, а деякі ділянки шкіри можуть покриватися плямами (папулами). 

При важкій формі акне комедони перетворюються на вузликові кісти.

У косметології акне входить до групи дерматологічних проблем, яку поєднують загальною назвою – чутлива шкіра. Вугрова хвороба типова для жирного та комбінованого типів шкіри. Проте, як видно зі статистики, вугрова хвороба легкого ступеня зустрічається у людей із нормальним типом шкіри. Вкрай рідко, але комедони можуть виникати і на сухій шкірі.

Як доглядати проблемну шкіру з акне слід знати і застосовувати на практиці слід ще й тому, що якщо цього не робити, то шкіра поступово покриється плямами і рубцями. Ці наслідки називають збірним терміном постакне. При тяжкому ступені патології ці наслідки стають причиною психологічних та соціальних проблем, і вимагають дорогого апаратного лікування – лазерного шліфування.

Акне - что это такое, причины возникновения, механизм развития,  классификация, лечение

Причини проблемної шкіри з акне

Механізм утворення закупорок акне включає 4 процеси: обумовлена зміною балансу статевих гормонів надлишкова секреція себуму, збільшене відкладення кератину, колонізація сальних пробок бактеріями та виділення ними прозапальних хімічних речовин.

Сьогодні медики довели, що у 80% випадків, у тому, що в тебе є акне, винна спадковість. 

У решту 20% причин виникнення вугрової хвороби входять такі фактори:

  • зміни та порушення гормонального фону, обумовлені:
    • пубертатом;
    • передменструальний синдром;
    • полікістоз яєчників;
    • вагітністю;
    • менопаузою;
    • андроген-продукуючі пухлини;
    • прийомом гормональних ліків та препаратів;
    • гормональної контрацепції;
  • харчова поведінка – захоплення солодким, жирним, молочним, спортхарчом із сироватковим білком;
  • фізичний та/або психологічний стрес.

В даний час немає переконливих наукових доказів, що на розвиток і важкість перебігу акне впливають паління, ультрафіолетове випромінювання та забруднення атмосфери.

Правильний догляд за шкірою з акне

Схема догляду за шкірою з акне складається із щоденної, ранкової та вечірньої, рутини – очищення, тонізування, спеціального, а за ним та пролонгованого (на день/ніч) догляду спеціальними засобами для чутливої шкіри.

Догляд за жирною шкірою з акне, так само як і догляд за іншими типами шкіри, в якій утворилися закупорки сальних залоз та/або волосяних фолікулів, слід починати з гідрофільних засобів. Робити це треба обов'язково, причому не лише ввечері, а й вранці. Вони не забивають, а навпаки, ефективно розчиняють пробки себуму і є чудовим розчинником декоративного макіяжу.

Рекомендації щодо догляду за шкірою з акне, які потрібно робити не щодня, а 2-3 рази на тиждень або 1 раз на 7-10 днів, стосуються масок і пілінгів.

Вибір засобів для очищення та зволоження

Проблема сухості шкіри стала глобальною. Зневоднення стало звичним станом не тільки для сухого, але й для інших типів шкіри, у тому числі й чутливого жирного. 

Виробники космецевтики преміального сегменту обов'язково включають у всі доглядові засоби, призначені для проблемної шкіри з акне, інгредієнти, які активно зволожують усі шари епідермісу та речовини, які запобігають втраті вологи.

Але якщо ти вважаєш, що твоїй шкірі обличчя необхідне додаткове зволоження, а його багато не буває, то додатково включи в денний догляд за шкірою схильної до акне, крім спеціалізованої противугрової сироватки, що зволожуючу. Це може бути сироватка з гліцерином 15%, юдзу-емульсія, бамбук-сироватка, потужна зволожуюча сироватка The Most Hyaluronic Super Nutrient Hydration Serum.

А ось увечері додай у рутину нічну крем-сироватку Crystal Retinal (бренд Medik8, Великобританія). Для початку зволожуй шкіру варіантом цього доглядового засобу із вмістом 0,01% інкапсульованого ретиналю, потім можна перейти на концентрацію 0,03%, потім до 0,06%, і закріпити отримані результати зволоження, зникнення дрібних зморшок та підвищення тургору шкіри кремом-сироваткою із 0,1%.

Ретиналь – найпотужніший різновид вітаміну А, що застосовується в космецевтиці – активно використовується в лікуванні вугрової хвороби, а за зволоження всіх шарів епідермісу у цьому засобі відповідають вивірена комбінація гіалуронової кислоти, вітаміну E та гліцерину.

Увага! Чутливу шкіру, у тому числі й схильну до утворення акне, фахівці радять щодня захищати засобом з фотопротектором, незважаючи на пору року та погоду. А якщо у догляді застосовується засіб з ретиналем, то робити це треба в обов'язковому порядку, причому б'юті-продуктом з найвищим коефіцієнтом захисту – SPF50+/PA++++. Щоб напевно захистити шкіру від фотостресу, обов'язково користуйся цим потужним захистом ще протягом 7-10 днів після закінчення курсу лікування/профілактики ретиналем.

Как ухаживать за проблемной кожей: советы эксперта

Правильний догляд за шкірою з акне: заборони та рекомендації

У преміального класу космецевтичних засобах для чутливої шкіри ти не зустрінеш компонентів, які сприяють утворенню комедонів, пустул та папул. Це – кокосова, мигдальна та персикова олія, міристилміристат, ланолін, олеїнова кислота. Але якщо раптом доведеться скористатися бюджетною косметикою для догляду, згадай і переконайся в їх відсутності.

Запам'ятай та ніколи не застосовуй у догляді за шкірою з акне скраби, а також засоби у складі яких є силікон, віск, тальк, спирт.

У макіяжі використовуй лише найлегші тональні крем-флюїди або альтернативні праймери. Пам'ятай, що тобі можна користуватися тільки тим ВВ або СС кремом, в описі якого обов'язково вказується дозвіл на застосування при акне, наприклад Super BB Cream Erborian.

Огляд засобів для догляду за шкірою з акне

Пропонуємо тобі ТОП-засобів для стандартної схеми ранкової та вечірньої рутини, яка складена з преміального класу б'юті-продуктів, що продаються в інтернет-магазині MOONALI у категорії товарів Догляд за шкірою обличчя при акне.

У схему, як доглядати за шкірою обличчя з акне, щотижня також включають лікувальні та профілактичні процедури:

  1. При загостренні запального процесу, в період гострої вугрової фази, залежно від інтенсивності та періоду, це може бути, наприклад:
  • тонік з інкапсульованою саліциловою (2%) та транексамовою кислотою Press & Clear (бренд Medik8, Великобританія) для щоденного застосування вранці та ввечері;
  • лосьйон Breakout Control (бренд Bioelements, США), що потужно пригнічує акне-запалення, який використовують щодня, поступово збільшуючи кількість нанесень з 1-го разу до 3 разів на день;
  • коригуюча акне сироватка Active Advanced (бренд Phyto-C, США) для вечірнього застосування кожного дня;
  • преміум-сироватка з саліциловою кислотою 2CRM Sal (бренд RejudiCare, Канада), яку також використовують лише ввечері, але через день.
  1. Для профілактики виникнення акне та для зникнення наслідків вугрової хвороби корисні спеціальні маски Amino Mask (бренд Bioelements, США), які потрібно робити 2 рази на тиждень. Робити це потрібно у вечірній рутині, після очищення, перед пролонгованим доглядом за допомогою нічного крему.

Якщо твоя шкіра обличчя схильна до вугрової хвороби, рекомендуємо спробувати догляд за шкірою з акне за допомогою пробного набору засобів Zitminis від іспанського бренду Acnemy: очищуючий гель + підсушуючий лосьйон + сироватка проти прищів + крем для чутливої шкіри з прищами, вуграми або папулами. У комплект, який, до речі, зручно брати в короткострокові відрядження/подорожі, також входить мікроголчастий пластир для усунення ранньої стадії прищів. Цей набір не дасть вам зіпсувати відпочинок або ваш зовнішній вигляд, від яких залежить результат ділових зустрічей.

Фарфоровый гамбит: выстраиваем идеальную стратегию ухода кожи с акне. -  Блог о корейской косметике

 

Підсумки

Мати уявлення про правила догляду за проблемною шкірою з акне, в ідеалі, повинні всі, оскільки вугрова хвороба виникає у 80-90% підлітків, і з настанням статевого дозрівання проходить, але далеко не у всіх.

Комедони, прищі, папули та пустули – явища, які притаманні жирній та комбінованій шкірі, але можуть розвиватися на шкірі нормального, та інших, навіть сухого типу.

Незнання правил, як доглядати шкіру з акне, або ігнорування папул, пустул і вузликових кіст – неминучий шлях до лазерного шліфування рубців і плям.

Щоденний та щотижневий догляд за чутливою шкірою відбувається за стандартною схемою, але при акне засоби догляду за шкірою підбираються з урахуванням цієї патології та поточного стану епідермісу. Щоб не посилювати акне, введи обмеження на солодке, жирне та молочне, не зловживай алкоголем, докладай максимум зусиль до лікування захворювань, що змінюють баланс статевих гормонів, займайся релакс- та відновлювальними процедурами після психічних та фізичних стресів.

Догляд за шкірою з акне за допомогою космецевтичних засобів преміум-категорії кращий, тому що в них поєднуються косметологічний догляд та медичне лікування, і, на відміну від бюджетної косметики, в них немає речовин, які можуть завдати шкоди здоров'ю шкіри та посилити перебіг вугрової хвороби. При цьому преміальна космецевтика працює не просто ефективніше, а в 11-20 разів швидше.