Шкіра обличчя реагує запаленням на будь-який стресовий фактор: вітер, зміна температури, якість водопровідної води та доглядових засобів, структуру рушника/наволочки? Якщо у тебе чутливий тип шкіри, догляд їй потрібен особливий – регулярний, делікатний та з елементами лікувального впливу. 

Цим критеріям відповідають інноваційні космецевтичні б'юті-продукти преміум-класу. Їхня ціна відповідає якості, а ефекти відчуваються відразу. Головне знати, як доглядати чутливу шкіру обличчя, щоб їй не нашкодити, а принести користь і підтримувати її стан в нормі.

Як визначити чи чутлива у тебе шкіра

Найвибагливіший у догляді підтип шкіри обличчя – чутливий. Не тип, саме підтип, оскільки чутливим може бути і нормальний, і сухий, і жирний, і комбінований тип шкіри

До речі, в оцінці стану шкірного покриву враховують як чутливість епідермісу, а й його тургор (тонус).

Ознаки чутливої ​​шкіри обличчя:

  • сухість, стягнутість, лущення епідермісу;
  • печіння, свербіж, поколювання;
  • подразнення;
  • стійка/нестійка еритема – обмежене почервоніння;
  • порушення пігментації, гіпер- та гіпопігментація, дисхромії (плями, сітки);
  • екхімози – синці;
  • купероз – судинні «зірочки» та «сіточки»;
  • висипання, у тому числі:
  • розацеа – рожеві вугри;
  • акне – комедони (закупорені жиром пори), пустули (гнійні прищі);
  • постакне – плями, рубці.

Для чутливої шкіри притаманні часті епізоди простого контактного, себорейного, алергічного чи атопічного дерматиту.

Тривале перебування на сонці (особливо навесні та влітку) може викликати у чутливої шкіри реакцію у відповідь у вигляді поліморфного фотодерматозу. Симптоми цієї патології – висипання та прищі у вигляді плям, папул (вузликів, горбків), везикул (бульбашок), бляшок.

Щодо першої у списку ознаки, характерної для чутливої шкіри – сухість, «стягнутість», «скутість» епідермісу – він спостерігається більш ніж у 50% дорослих і 65% дітей, і однаково виявляється у всіх типів шкіри. Зневоднення епідермісу сьогодні притаманне половині людей із жирним типом шкіри обличчя.

Причини чутливості шкіри

Механізм виникнення запальних реакцій, властивих чутливій шкірі – різного походження руйнування ліпідної мантії, трансдермальна втрата води, зниження антимікробного захисту епідермісу. Ці зміни призводять до зменшення товщини та утворення тріщин у роговому шарі шкірного покриву, розширення розташованих у ньому кровоносних капілярів, формування пігментних плям, зміни складу його мікробіота шляхом колонізації патогенними та умовно патогенними бактеріями.

Основні причини чутливої ​​шкіри обличчя:

  1. Спадкова чи індивідуальна генетична схильність до дерматозів, які порушують бар'єрні функції шкірного покриву.
  2. Дефіцит церамідів, вітамінів, мінералів, амінокислот. Гіпервітаміноз.
  3. Неправильне харчування. Гостра, жирна та/або дуже гаряча їжа. Нестача споживання води. Міцний чай і кава.
  4. Коливання гормонального фону обумовлене менструальним циклом. Зміна балансу гормонів через пубертат, полікістоз яєчників, проблеми зі щитовидкою, менопаузу. Лікування гормональними препаратами. Прийом/постановка гормональних контрацептивів.
  5. Нічим некомпенсовані стреси.
  6. Хронічні недосипання, втома.
  7. Жорстка чи надто холодна водопровідна вода.
  8. Висока/низька температура та вологість повітря. Атмосферні опади. Забруднення атмосфери.
  9. Ультрафіолетове випромінювання.
  10. Косметологічні процедури: пілінг, лазерне шліфування, мікро- та макро дермабразія.

Симптоми, характерні для синдрому чутливої шкіри, можуть бути наслідком неправильної рутини та/або непідходящої доглядової або декоративної косметики.

Підбір засобів для догляду за чутливою шкірою: на що звернути увагу

Догляд за чутливою шкірою обличчя дасть позитивний результат при правильному виборі космецевтичних засобів – доглядових косметичних продуктів, до складу яких включені інгредієнти, які мають лікувальний вплив.

Безумовно, тобі варто знати всі нюанси, що можна і що не можна для твоєї чутливої шкіри, якщо ти користуєшся бюджетною рутиною. Але купуючи косметику преміального сегменту для чутливої шкіри, можеш бути спокійна. Її виробники приділяють більш ніж пильну увага до складу всіх своїх засобів, тим більше до продуктів для чутливої шкіри.

Особливості догляду для чутливої шкіри

Головна особливість того, як доглядати чутливу шкіру, полягає в твоєму розумінні, чому відбувається загострення запальних процесів. І якщо причин їх виникнення – потенційних тригерів можна уникнути, то це необхідно робити. А якщо ні, докладай максимум зусиль до зниження подразнюючих факторів. Це продовжить період ремісії, знизить % ймовірності загострення або силу проявів симптоматики. 

Наприклад, знаючи про особливу фоточутливість своєї шкіри, не забувай користуватися засобами для захисту від сонця та не шкодуй грошей на якісні брендові продукти з різними видами фотопротекторів.

Звертаємо твою увагу, що при виборі косметики потрібно, щоб прояви на твоїй шкірі збіглися з описаними проблемами в препараті. В іншому випадку навіть найкращий догляд для чутливої шкіри обличчя не виправдає твоїх надій, а в деяких випадках може нашкодити. 

Розумій і пам'ятай, що речовини, які протистоять розацеа, звужуючи кровоносні судини, не допоможуть освітлити шкіру від екхімозів та дисхромій, а компоненти, які розчиняють сальні пробки, не мають антисептичної дії проти прищів та папул.

Правила щоденної рутини для всіх типів шкіри:

  • ранкова рутина – очищення, тонізування, посилене зволоження/живлення, пролонгований догляд, фотозахист;
  • вечірня рутина – демакіяж (по факту), очищення, тонізування, посилене зволоження/живлення, пролонгований догляд.

2-3 рази на тиждень або 1 раз на 7-10 днів слід робити маски для чутливої ​​шкіри або виконувати інші процедури, доступні для домашнього догляду. Але не забувай ознайомитись з інструкцією.

Огляд засобів для догляду за чутливою шкірою

Пропонуємо ТОП-засобів з преміум-асортименту бьюті-продукції MOONALI, у категорії "Кращий догляд для чутливої шкіри".

Рекомендуємо також звернути увагу на інші популярні космецевтичні засоби, які гарантують безпечний та ефективний догляд за чутливою шкірою:

  • ранкове та вечірнє очищення – пінка Calmwise Soothing Cleanser (бренд Medik8, США), очищуючий антисептичний засіб Hexacleanse (бренд RejudiCare, Канада);
  • тонізування – протизапальний спрей Soothing Reset Mist (бренд Bioelements, США);
  • посилений догляд зранку – світовий суперхіт 2023 року, сироватка для чутливої шкіри з екстрактом оливи SUPERHEAL O-Live Serum (бренд Phyto-C, США);
  • ранковий та вечірній посилений засіб від почервонінь та еритем – сироватка Calmwise Serum (бренд Medik8, Великобританія);
  • денний пролонгований догляд із дієвою кислотою – багатофункціональний крем Multi Nutrient + Dioic Renewing Cream (бренд Allies of Skin, Сінгапур);
  • посилений догляд з азуленом – денний/нічний крем Azulene Moisturiser з потужним заспокійливим та зволожуючим ефектами (бренд Bravura London, Великобританія);
  • лікувальний пролонгований догляд вранці та ввечері – крем Barrier Fix Daily Hydrator (бренд Bioelements, США).

Є розацеа, купероз чи анке? Поки вони не зникнуть, перед нанесенням макіяжу замаскуйте їх спеціально розробленим кремом-коректором. У щотижневому догляді за чутливою шкірою будуть корисні заспокійливі запальні процеси маски, які слід застосовувати 2-3 рази на тиждень, у вечірній рутині, замість тонізування та живлення перед пролонгованим доглядом.

Рекомендуємо докладно прочитати кожен опис продукту, щоб підібрати оптимальний варіант догляду саме для своєї чутливої шкіри.

 

Підсумки

Чутливим може бути будь-який тип шкіри обличчя: нормальний, сухий, жирний, комбінований. І це не вирок, а привід для більш продуманого та дбайливого догляду за нею. Сучасні космецевтичні засоби дозволять тобі приховати всі проблеми, головне – правильно вибирай засоби та відповідально їх використовуй. Своєчасне вирішення гормональних проблем, лікування хронічних захворювань, дотримання правил здорового способу життя та принципів раціонального харчування також внесуть свій чималий внесок у зменшення гіперчутливості твоєї шкіри.