Тонка суха шкіра обличчя – проблема, яка може виникнути у будь-якому віці, як через зовнішні, так і внутрішні причини. За статистикою, в Україні сухість шкіри властива 38% жінок 30+, а у тих, кому за 40 цей показник зростає до 89%. Підтримання достатнього рівня зволоження шкіри – важлива умова нормального функціонування в цілому та збереження захисного шкірного бар'єру, а також спосіб запобігання старінню. У статті розповімо, як з'ясувати, що шкіра обличчя суха і як правильно доглядати суху шкіру обличчя в домашніх умовах.

Ознаки та причини сухості шкіри

Сухість шкіри – це не тип шкіри, а стан. Термін вказує на її зневоднення. Для такого стану типові такі відчуття та прояви:

  • колір шкіри – жовтувато-рожевий, з періодично виникаючими чи постійно присутніми червоними плямами;
  • поверхня шкіри дуже гладка, матова, пори дуже вузькі, камедони відсутні;
  • верхній шар шкіри настільки тонкий, що через нього просвічується сітка капілярів;
  • шорсткість, втрата еластичності, стягнутість, лущення на лобі та щоках.

До ознак сухої шкіри обличчя також входять такі проблеми як подразнення, дрібна зморшкуватість, утворення мікротріщин у місцях лущення, можливі гнійні висипання.

Виділяють наступні причини сухості шкіри обличчя:

1. Зовнішні (екзогенні) фактори – це:

  • природне старіння;
  • пряме сонячне проміння;
  • пилюка, сильний вітер, сухий клімат, холод;
  • неправильне харчування, недостатнє споживання води;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • порушення сну;
  • тривале перебування у приміщеннях з кондиціонерами;
  • механічна дія одягу;
  • тривалий (понад 2 години на день) контакт з водою;
  • неправильний базовий догляд за сухою шкірою – зловживання б'юті-продуктами зі спиртом, азелаїновою кислотою, бензилбензоатом, неправильний вибір та порушення правил застосування засобів з ретинолом.

2. Внутрішні (ендогенні) джерела – спадковість, залізодефіцитна анемія, дисбаланс гормонів, оральні гормональні контрацептиви, постійне застосування деяких препаратів, інфекції, захворювання травної, сечовивідної та/або статевої системи, генетичні синдроми.

Сухість шкіри не є хворобою, а є комплексом ознак, який виникає в результаті висушення рогового  шару. Справжня сухість шкіри – ксероз – це наслідок атопічного дерматиту, іхтіозу, псоріазу, а також захворювань щитовидної залози та онкології. Сухість шкіри можна подолати космецевтичними доглядовими продуктами, а потім підтримувати шкіру в нормальному стані, в домашніх умовах. Ксероз вимагає втручання дерматолога та лікування терапевтичними засобами.

Види сухості шкіри обличчя

Виділяють такі види сухості шкіри:

  • Періодична сухість. Основні причини – атмосферні впливи, УФ-опромінення, передменструальний синдром, зриви у звичному раціоні харчування, гострі періоди деяких хвороб.
  • Постійна сухість. Цей стан супроводжує хронічні захворювання, постійне вживання деяких ліків.
  • Сухість, спричинена захворюваннями. Сухість шкіри обличчя викликають хронічні хвороби шкіри та патології, які порушують ліпідний обмін.
  • Сухість після процедур. Це можуть бути косметичні, косметологічні, лікувальні, фізіотерапевтичні чи СПА-процедури.
  • Сухість шкіри через хворобу відноситься до постійної сухості. Сухість шкіри обличчя після процедур є різновидом періодичної сухості.

Сухість шкіри та сухий тип шкіри

У класифікації типів шкіри виділяють такі її різновиди – нормальний, сухий, жирний, комбінований. Тип шкіри передається у спадок і, з поправкою на вік, включає комбінацію таких параметрів як продуктивність сальних і потових залоз, тургор, еластичність, кислотність.

Багато хто плутає поняття сухості шкіри, а саме зневоднення її поверхневих шарів, із сухим типом шкіри. Відмінність полягає у наступному. Сухість шкіри – це стан, який може проявлятися у будь-якого, навіть жирного типу шкіри. А ось сухому типу шкіри властива не лише нестача вологи, а й низьке вироблення сальними залозами жиру, що утворює природну плівку, яка перешкоджає випаровуванню молекул H2O. Навіть правильний догляд за сухою шкірою не здатний змусити сальні залози виробляти нормальну кількість жиру та перетворити сухий тип на нормальний.

Сухість та чутливість шкіри

Ще один поширений стан шкіри – чутливість. Для неї типові такі прояви як почервоніння, набряклість, лущення, висипання, свербіж, поколювання, відчуття стягування та печіння. Механізм виникнення цих проблем пояснюється низькою толерантністю та високою реактивністю шкіри через порушення її захисного бар'єру. Вирізняють III різновиди чутливої (проблемної) шкіри:

  1. Схильна до чутливості шкіри. Найчастіше такий стан – це результат старіння, гормонального збою, неправильного харчування, пристрасті до алкоголю, стресу, різкого перепаду температури довкілля, менопауза, себорейний дерматит.
  2. Набута чутливість шкіри. Причини – сонячні промені, мороз, обігрівачі, кондиціонери, косметичні та косметологічні маніпуляції та процедури, епіляція, гоління.
  3. Гіперчутлива шкіра. Чинники, що призводять до такого стану, і зовнішні, і внутрішні. Дуже багато випадків, коли шкіра стає гіперчутливою через:
  • неправильний вибір, зловживання та/або порушення правил застосування масок, хімічних пілінгів, засобів з ретинолом, АНА, саліциловою кислотою;
  • контактного дерматиту, викликаного екстрактами арніки, календули, розмарину, сандалу;
  • алергічних реакцій на вітамін E, ланолін, ПАВ, пропіленгліколь, консерванти, емульгатори, ароматизатори.

Як і сухість, чутливість – це стан, який може виникнути у будь-якого типу шкіри.

Косметологи та дерматологи констатують, що у більшості, стани сухості та чутливості йдуть пліч-о-пліч. Жінкам з такими проблемами слід пам'ятати, що догляд за сухою та чутливою шкірою обличчя вимагає дотримання правил, які притаманні як одному, так іншому стану.

Покроковий догляд за сухою шкірою обличчя в домашніх умовах

Щоб покроковий догляд за сухою шкірою обличчя був правильним, вибирайте очищувачі та креми орієнтуючись на її стан, а от сироватки, маски та тоніки повинні відповідати типу шкіри. Для зневодненої шкіри будь-якого типу добре підходять очищувачі на молочній основі, а в кремах, крім зволожуючих компонентів, повинні бути присутні ліпіди, жиророзчинні вітаміни E, D, K, Омега кислоти.

Ось як доглядати суху шкіру обличчя в домашніх умовах – основи стратегії догляду:

  • збільшення кількості води у верхніх шарах шкіри;
  • відновлення захисного бар'єру;
  • пом'якшення епідермісу емолентами.

До базового догляду для сухої шкіри також входить підтримка структур рогового шару: шкірного сала (себуму), креатину, ліпідних структур, натурального зволожуючого фактора.

Коротко опишемо етапи догляду за сухою шкірою обличчя:

  1. Очищення сухої шкіри. Для щоденної процедури очищення підходять молочко, гідрофільна олія, м'яка б'юті-пінка. Умивання сухої шкіри обличчя звичайною водою, як правило, викликає ще більше відчуття стягнутості та свербіння. Потрібна міцелярна вода. Відмовся від хімічних пілінгів, у тому числі з фруктовими кислотами. Один раз на 7-14 днів виконується вечірня процедура відлущування зволожуючим гоммажем з ензимами або скрабом з м'якими абразивами. Після делікатного скрабування суху шкіру потрібно підтримати підходящим за типом шкіри безкислотним тоніком pH 3-5,5.
  2. Зволоження сухої шкіри обличчя. Після тоніка на зневоднену шкіру наноситься зволожуюча сироватка чи крем. У зволожуючих кремах проти сухості шкіри повинні бути компоненти, які запобігають випаровуванню вологи і допомагають відновленню захисного бар'єру. Це – сквалан, церезин, рідкі силікони, ланолін, хітозан, алое вера, рослинні олії, рослинні чи тваринні жири, бджолиний чи рослинний віск. На етапі зволоження, домашній догляд за сухою шкірою можна здійснювати за допомогою дитячих продуктів для шкіри в зоні підгузків.
  3. Живлення шкіри при її сухості. Якщо «спеціалізація» денних кремів від сухості шкіри – зволоження + запобігання випаровуванню вологи, то до складу нічних кремів включають поживні компоненти та оксиданти. Такий домашній догляд за сухою шкірою обличчя є оптимальним для жінок з нормальним типом шкіри. Для власниць сухої жирної або сухої комбінованої шкіри фахівці радять користуватися і вдень, і ввечері зволожуючими кремами, а тим, у кого суха шкіра сухого типу – живильним кремом і вранці, і перед сном.
  4. Захист зневодненої шкіри від зовнішніх факторів. У кремах від сухості шкіри виробники часто додають антиоксиданти, антисептики та інші інгредієнти, що захищають її від зовнішніх факторів. Для зневодненої шкіри обличчя актуальні вітаміни E, D, K, омега-кислоти, поліфеноли анісу, базиліка, білої верби, винограду, конюшини, розмарину, оману, солодки, сої, люцерни, фенхелю, чаю, чорної тополі. Сухість шкіри – 100% показання для захисту її від сонячних променів у будь-який час року засобом з ультрафіолетовим фільтром: зволожуючим сонцезахисним кремом без триетаналаміну або бензофенону з SPF 30-50.
  5. Зволожуючі маски при сухості шкіри. Без цього етапу правила, як правильно доглядати суху шкіру обличчя, будуть неповними. Зволожуючі маски при сухості шкіри обличчя роблять двічі на тиждень. При сухості шкіри слід уникати масок, у складі яких є глина та/або мінеральні компоненти.
  6. Головне правило догляду за сухою шкірою обличчя – регулярність. З першим ступенем сухості можна впоратися за 3-4 тижні, а для середнього знадобиться 3-4 місяці.

Догляд за сухою шкірою обличчя проводиться за такими ж правилами, але є нюанси.

По-перше, очищення сухої та чутливої шкіри має бути більш ретельним, зволоження – більш інтенсивним, а захист від сонячних променів у діапазонах UVA та UVB – абсолютним.

По-друге, кількість б'юті-продуктів для сухої чутливої шкіри зводиться до мінімуму. При цьому, рекомендується вибирати засоби з найменшою кількістю діючих та допоміжних компонентів і змінювати якомога рідше.

По-третє, у догляд за сухою проблемною шкірою (стан сухість + чутливість будь-якого типу шкіри) не входять пілінги, маски, процедури мезотерапії.

Жінкам із сухою чутливою шкірою обличчя слід відмовитися від вживання кави, міцного чаю, газованих напоїв, обмежити алкоголь та гострі спеції. Для чутливої шкіри – це провокатори появи подразнення, свербежу, червоних плям.

ТОП продуктів для сухої шкіри обличчя

Зволожуючий гель-крем для всіх типів шкіри Hydra Fusion 4D, бренд Instytutum, Швейцарія:
 
4 різновиди гіалуронової кислоти зволожують не тільки верхній, а всі шари шкіри
сквалан пом'якшує, знімає свербіж, охолоджує, запобігає випаровуванню вологи
пантенол/пантолактон знімають подразнення, прибирають почервоніння, прискорюють загоєння тріщин
олії жожоба та абрикосової кісточки пом'якшують, підвищують пружність, стимулюють сальні залози
вітаміни E і B5 живлять, омолоджують, захищають клітини від окислення вільними радикалами

Мікробіом-крем з глибоким зволоженням при сухості жирного типу шкіри Aqua Mi Rhea, бренд RHEA COSMETICS, Італія:
 
гідроглюкоза стимулює синтез натурального зволожуючого фактору, утримує вологу
Transcutol® допомагає гідрогдюкозі подолати ліпідну матрицю рогового шару
ліпіди, цераміди та ПНЖК вівсяної олії оновлюють та зміцнюють захисний бар'єр шкіри
неомилювані фракції оливи стимулюють синтез гіалурону, колагену, еластину
олія японської камелії освіжає, знімає подразнення
вітамін E захищає епідермальні клітини від окиснення вільними радикалами
лимонна кислота регулює pH і синтез себуму, має антибактеріостатичну дію
комплекс пре-, про- та пост-біотиків вівса блокує випаровування вологи, стимулює синтез власних AHA кислот

Ультралегкий зволожуючий ліфтинг-крем при сухості всіх типів шкіри Face Lift, бренд HydroPeptide, США:
 
ліпідний комплекс L22® ефективно зволожує, нормалізує ліпідний обмін
гіалуронова кислота та олія жожоба зволожують, живлять, утримують вологу
PerfectionPeptide P7 забезпечує антиоксидантний захист клітин від вільних радикалів
IBR-Pristinizer® відновлює та зміцнює захисний бар'єр шкіри
вітаміни C і E, олія оливи, екстракт томату зволожують, живлять, стимулюють регенерацію

Елітна суперзволожуюча та суперпоживна маска для обличчя, бренд Rexaline, Франція, виготовлено в Іспанії:
 
рексалін® гіалуронової кислоти + екстракти червоних водоростей та пустельної троянди + сорбіт гарантують ідеальну рівновагу максимум зволоження та живлення
гліцерин, етилгесігліцерин, пентиленгліколь і лецитин перешкоджають випаровуванню вологи
токоферилацетат захищає мембрани клітин всіх шарів шкіри від окиснення вільними радикалами
екстракти шавлії та ромашки мають антибактеріостатичну дію

Поживне молочко для вмивання, Tashmoo Water Lily Nourishing, бренд Holifrog, США:
 
суміш амінокислот (аргінін, пролін, гістидин, треонін, фенілаланін, серин, гліцин, ізолейцин) – відновлює структуру тканин епідермісу, зміцнює волокна, робить шкіру більш щільною. Підтримує цілісність епідермісу, надає еластичність та пружність.
корінь водяної лілії та квітка лотоса – зберігають шкіру вологою протягом тривалого часу, максимально збільшуючи здатність шкіри утримувати вологу.
пантенол (вітамін B5) - стимулює відновлення цілісності шкірних покривів, знімає почервоніння та подразнення, має ранозагоюючу властивість.
екстракт спіруліни - насичує шкіру вітамінами А, С та Е, зменшує почервоніння та усуває вогнища запалень, а також відмінно зволожує та живить шкірний покрив, сприяючи нормалізації водного та жирового балансу шкіри.
токоферол (Вітамін Е) - його називають "вітаміном молодості та краси". Потрапляючи в організм, він стимулює процеси регенерації та оновлення клітин, перешкоджає старінню шкіри, зберігає та підтримує її красу, розгладжує зморшки та дає ефект ліфтингу.

Ультразволожуючий крем для оличчя Barrier Restoring Hydrating, бренд Transparent Lab, Іспанія:
 
гіалуронова кислота – притягує молекули вологи у шари шкіри та утримує їх усередині, забезпечуючи еластичність, щільність та гладкість.
кераміди – підвищують бар'єрні функції шкіри та наповнюють її енергією. Активно зволожують та захищають від негативного впливу навколишнього середовища.
вітамін А - має потужний антиоксидантний ефект. Очищає закупорені пори, бере участь у регулюванні вироблення себуму та зменшує запалення.
вітамін С - стимулює вироблення колагену та бореться з усіма ознаками фотостаріння. Освітлює пігментні плями та почервоніння. Забезпечує антиоксидантний захист.
вітамін Е - бореться з впливом вільних радикалів та всіма видимими ознаками старіння. Сприяє регенерації клітин, нормалізує вироблення шкірного сала.
екстракт центели азіатської - покращує мікроциркуляцію крові в клітинах, захищає їх від пошкоджень та стресу, попереджає їх старіння та зношування.

Крем що відновлює водний баланс Hydra Revive Treatment, бренд Bella Aura, Канада:
 
екстракт ірландського моху - глибоко заспокоюючий та зволожуючий компонент, допомагає утримувати воду та знімає подразнення.
екстракт торф'яного моху - сприяє еластичності шкіри. Має здатність утримувати і зберігати вологу, яка забезпечує комфорт для сухої або чутливої ??шкіри, а також шкіри, схильної до лущення.
гідроксітірозол - вважається найпотужнішим антиоксидантом у світі, з більш високим показником ORAC у порівнянні з іншими антиоксидантами, такими як вітамін С, вітамін Е, зелений чай, коензим Q10, кров дракона та астаксантин. Він відіграє важливу роль у затримці видимих ??ознак старіння, запобігаючи появі зморшок, провисання та відсутність еластичності. Доведений герой-антиоксидант, який м'яко відлущує, освітлює, тонізує, підтягує та очищує шкіру.
екстракт багатоніжки - створює зволожуючий бар'єр, який, як відомо, посилює природний зволожуючий фактор.
полісахариди - відповідають за природне зволоження шкіри та утримання вологи. 

Зволожуючий крем для обличчя Emolia, бренд RejudiCare, Канада:

завдяки аргановому маслу, яке насичує шкіру ліпідами для відновлення дермального бар’єра, моментально розгладжує суху шкіру та дає їй ресурси для відновлення.
зволоження виснаження: АНА кислоти стимулюють продукцію гіалуронової кислоти, завдяки чому рівень вологи підвищується природним чином.
відновлення зволожуючих властивостей шкіри: компонент MMPA (Міристиловий Малат Фосфонової кислоти) тривалий час підтримує водно-ліпідний баланс завдяки стимуляції натурального зволожуючого фактора шкіри та вмісту гліцеролу в клітинах епідермісу.
унікальний пептид TT-2 уповільнює клітинне старіння, пожвавлює шкіру, що в’яне, відновлює еластичність епідермісу, забезпечує ефект підтяжки (ліфтингу).
комплекс протизапальних та компонентів (біоактивні флавоніди, мигдальна кислота, олія аргану) знижують почервоніння та запалення, які властиві для сухої, зневодненої шкіри.

Антиоксидантна зволожуюча сироватка для обличчя Multi Hyaluronic Antioxidant Hydration Serum, бренд Allies of Skin, Сінгапур:
 
різномолекулярна гіалуронова кислота - активно зволожує шкіру, підтримує оптимальний рівень зволоження, не допускає випаровування вологи та появи зневодненості.
полісахариди насіння сенни вузьколистої - джерело антиоксидантів, що підвищує захисні функції шкіри та нейтралізують агресивну дію навколишнього середовища.
пальмітоїл тетрапептид-38 - прискорює регенерацію тканин, покращує тонус шкіри, робить її більш пружною та еластичною.
ресвератрол (5%) - потужний натуральний антиоксидант, який отримав почесне звання "молекули молодості".
супероксиддисмутаза - антиоксидантний фермент, що нейтралізує кисневі радикали та захищає клітини від пошкоджень та руйнування.
астаксантин - утримує вологу та допомагає зробити шкіру пружною та підтягнутою, розгладити зморшки та повернути здоровий колір обличчя. Сонячні промені впливають на шкіру та викликають запалення.
екстракт солодки - має регенеруючу дію, допомагає зменшити ознаки подразнення та набряклість, заспокоює шкіру та стимулює синтез колагену.
екстракт полуниці - чинить потужну антиоксидантну дію, сприяє виробленню колагену, живить, зволожує та тонізує, загоює дрібні пошкодження.
галлат епігаллокатехіну - вид флавонідів, що містяться в листях зеленого чаю. Ефективно захищає шкіру від ультрафіолету, уповільнює процеси старіння шкіри, заспокоює подразнення.

Що робити, якщо дуже сильна сухість шкіри обличчя

А ось особливості та рекомендації, як доглядати дуже суху шкіру обличчя:

  1. Для подолання сухості шкіри після очищення, в обов'язковому порядку застосовують зволожуючу сироватку, а після того, як вона вбереться – зволожуючий крем. При початковому або середньому ступені сухості шкіри цілком допустиме застосування лише одного зволожуючого засобу.
  2. Необхідно категорично відмовитися від доглядових б'юті-продуктів зі спиртом та AHA (фруктовими) кислотами: гліколева, винна, мигдальна, молочна, лимонна, яблучна.
  3. Одна з двох зволожувальних масок, які рекомендується робити щотижня, повинна бути з категорії Експрес-відновлення/зволоження, а інша з категорії Термочутливі маски гідрогелі.
  4. Для створення макіяжу потрібна спеціальна зволожуюча декоративна косметика.
  5. Встановіть фільтри на всі джерела водопровідної води.

Жінки з дуже сильною сухістю шкіри обличчя повинні стежити за дотриманням денного питного режиму, пити воду під час занять фітнесом, не забувати зволожувати шкіру після відвідин басейну, відмовитися від походів у сауну чи лазню. Не зайвим буде контроль рівня в крові вітамінів А і Е, і при необхідності включення в раціон продуктів, що містять їх і БАДів.

Підсумки та висновки

 
Вода абсолютно необхідна для нормального функціонування шкіри та особливо її зовнішнього рогового шару. Втрату води через шкіру потрібно ретельно регулювати.
 
Сухість шкіри не привід для паніки, а поширена проблема у жінок різного віку.
 
Сухість шкіри та сухий тип шкіри – різні поняття. Сухість шкіри може бути у жінок із будь-яким типом шкіри. У більшості жінок сухість шкіри обличчя поєднується із чутливістю.
 
Подолати сухість шкіри обличчя можна. Для цього потрібен регулярний догляд із правильним вибором косметичних бьюті-засобів та дотриманням доглядового, денного та щотижневого режиму.
 
Сухість шкіри, яка обумовлена хронічними захворюваннями, потребує лікування першопричини.
Догляд за сухою чутливою шкірою схожий на догляд за сухою шкірою, але вимагає дотримання ще більших обмежень.
 
Для позбавлення від сухості шкіри, крім космецевтичного догляду та використання зволожуючого декоративної косметики, потрібно відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися правил раціонального харчування та добовий питний баланс. Необхідно допомагати собі швидко долати стреси, контролювати перебіг хронічних патологій, і швидко починати надавати допомогу шкірі за перших ознак її сухості.
 
Пружна та еластична шкіра з гарною гідратацією всіх шарів – впевненість у власних силах, гарний настрій та бадьоре самопочуття!